2009. október 31., szombat

Jolie - Nyár a városban mixtape (2005)

(2006.01.20-án írtam.)

Markáns szürke tél van odakinn, mázlistának érzem magam, hogy eljutott hozzám Jolie lemeze (köszönet, Jollydog!) és... és máris nem markáns szürke télben érzem magam, hanem markáns narancsszín, narancsillatú nyárban.

Hmm, számomra az a nyár, amikor kezdődik a szabadtéri fesztiválok évadja, a kezemben csapolt sör pihen, bár nem sokáig, és végre viríthatok abban a fekete-fehér kockás rövidnadrágban, amiről már öt éve leszoktak az értelmesebb alterosok, mostanság punkoskodó tinik hordják, na meg én, és ez mégsem szereptévesztés, csak a szokásosan véletlenszerű öltözködés; nyár az, amikor érzem a nyár pontosan nem definiálható (minden különösebb ok nélkül és levakarhatatlanul mosolygós) illatát a bőrömön; nyár az, amikor kék lyányszobában fekszem az ágyon, ebéd után vagyunk, a tündér leül mellém és szeretetteli szemrehányással kérdezi: Mi van, tele a pocak?; nyár az, amikor Zsuzska olaszul beszél, és rájövök: igen, lehet valakinek a hangját szeretni anélkül, hogy magába a személybe szerelmesek lennénk; nyár az, amikor a nulladik napon már bejutottunk, felvertük a sátrakat és a Világzenei Nagyszínpadnál, a Dalmátban próbáljuk feldolgozni a megerőltetést; nyár az, amikor kosarazunk a Szent István parkban, aztán egyetértek, igyunk egy sört, de tényleg csak egy korsót, mert be fogunk állni, na, megmondtam, hogy ez lesz; nyár az, amikor elég, ha a puha kék takaró fed éjjel...

Visszaváltva a lemezhez: 20 tétel. A felvételek Cultus Digital hangstúdióban készültek, hangmérnök: Kolláth Zsolt, pirospont neki, a sufni-hangzást elfeledhetjük, ez itt jól szól, bizonyíték arra, hogy az underground címke nem jelent botrányos hangminőséget. A címlapon Jolie határozott, majd én mutatom az utat-pózban, de nem nagyképűen helyezkedik el. Borító: La Haine (hmm, még valaki, akit mellbevágott Kassovitz filmje?), rajz: Lakatos István, fotó: Donáth Máté.

01 Nyár a városban intro

Utcazaj. Szkreccs. Hangulatot épít. Oké.

02 Imi.LN & Benshee & Jolie & Qwas - Buda & Pest (L.A. remix 2)

2005, lemeznepper, mellette az egyik a sorstársak közül, Jolie és jelzésszintű Outline-jelenlét. Összeköt a város, a srácok és Benshee jól egészítik ki egymást, mint a városrészek. Kétség és egység, micsoda közhelyeket sorolok, fenébe... :)

A zene nem szerves, inkább keverőpultot képzelj forrásnak, mint zenekart (de ne feledd: a kreativitás nem az eszköztől függ), szórakoztató (bár nem bántóan felületes), arra alkalmas, hogy beindítsa a reggelt munkába menet, felébresszen. Azt hiszem, G-funkra hangszerelve érezném tökéletesnek. :)

Imi.LN morcosan sorolja az érveket-ellenérveket, néhol úgy tűnt, mintha megbotlana a hangsúlya, de aztán rájöttem, hogy csak elsőre érződik ilyennek. Benshee hangja is mmmm, akár rappel, akár énekel. (Egyre biztosabb vagyok benne, hogy lenyomozom-összeszedem a Consortes eddigi dalait.) Jolie hangját kezdem megkedvelni, könnyen felismerhető. Qwas is angyalföldi, amilyen én voltam, úgyhogy üdv. :)

03 Jolly Dogg - Újra dalol az ucca

Jolie, bár nem tudom pontosan, mi is a G-funk (azt azért sejtem, hogy 213, meg Warren G), de erre merném mondani, hogy jól sikerült G-funk muzsika. Jól elkaptad a hangzást. Dallamos, de nem pop, utcaszagú, de nem primitív.

A szövegek: telepi srác napja, estéje, stimmel a tempó, a hangsúly, jó helyen jön elő a visszhang, ahogyan a zenében felbukkanó szkreccs is jó helyre került.

Ilyesmivel teljen meg az éter.

04 Chilzim Allstars & Hugee - One team one love (Jolie West$ide remix)

Nem vonom vissza, amit Hugee-ról korábban mondtam, de az ő hangját is kezdem megszokni. :) Nem ő lenne az első énekesnő, akit spontán említésnél egy kérdőívben felvetnék, de... de meg kell vallani, hogy itt és most jól énekel. Hajrá!

Westside-ra fazonírozott, némileg szimplább zenére elmondott névsorolvasás, Hugee mellett felsorakoznak: Qwas, B.O.T.Z.I., Jolie, Darksoul, Dazim, Spike, Sitgan, Andrew, és itt el is vesztettem a fonalat, mert nem a nevekre figyelek, hanem élvezem.
05 Jolie & Noryka - Még bennem él (Goldnigga inside remix)

Máris magam mellé képzelek egy ölelést és aztán egy hátat, amit a gerincen végighaladva be lehet borítani cirógatással és csókokkal. Idézek. "Készítette: Vincz Szabolcs.

Noryka hangja visszhangot kapott. Itt-ott belép egy-egy húr pendülése. A dobot is lecserélték, a billentyűk hangsúlya is áthelyeződött, valahogyan az egész zene izmosabb lett, ha élhetek ezzel a képzavarral. Vagy határozottabb.

Jolie szövege nem módosult. A refrénből eltűnt egy sor. És feltűnt némi szkreccs is. Pozitív."

06 Jolie - Az élet, amit élünk (Sequence version)

Szkreccsel megbolondított, visszhangzó szavak nyitnak, szépen kellemeteskedő, dallamos és mégsem negédesen nyálas zene jön, inkább átgondoltnak nevezném. Hmm... Tetszetős, hogy részletes: az ütemre több réteg feszül rá. Érdemes többször meghallgatni és figyelni.

Hmm, már észlelem, hogy amit ritmustévesztésnek hittem, nem is az, hanem Jolie ugrándozik a szavakkal az ütemen. Telepi srác napja, estéje, ismét. :)

07 Jolie & Outline, Surda, Imi.LN - Nyár a városban (Imi.LN remix)

Ha nem ül ki a mosoly az arcodra, ásd el magad. :) Visszavonhatatlanul itt a nyár! Lehet, hogy körülötted hópelyhek szállingóznak, de hidd el, a füledben a Nyár szól. Víz partot mos, mintha nagybőgő dorombolna és fúvósok húrok rezegnek és... Lazán. Kék-fehér hawaii ingben, sör a kézben, nyugágy.

Hugee refrénje kikerült a nótából, de így is megfelel. Ha zavarna a refrén pozitivizmusa és egyszerűségnek neveznéd, hadd szóljak: rázd meg magad, ne szürkülj bele a télbe! Jolie és a többiek segítenek, nyisd csak ki a füled.

Szövegekről még: asszem, nem írnék olyan sort, hogy "jobb kezemben a blázom, balomban a pezsgőm", vagy "a rengeteg bitchcsel a homokos beachen", másokat rakok ki a betűtésztából, de nem is lehetünk ugyanolyanok...

08 Botzi & Outline, Andrew - Mi kell a nőnek (Jolie '70's remiXXL)

Nem tudom, hol rejtőzik itt a hetvenes évek, legalábbis úgy érzem, elkerültük egymást... Talán a diszkó-korszakból átmentett lendület és könnyed hangulat? Jó nyomon járok? Az a baj, hogy irtózom, ha diszkógömböt látok. Az orrhangtól ugyanígy.

Sosem tudtam, mi kell a nőnek (mindig csak tippelgettem, néha bejött), hátha most megtanulom. Miket is javasolnak? Romantika, szenvedély, pénz, 600-as, gyengédség...

09 Surda - Ha nincs más (Jolie G style remix)

Újabb felrázó (pozitív) tétel, jól jöhet a télben... Surda hangja akár a szomszéd srác szájából is szólhatna. Ez előnyére válik, mert könnyű azonosulni vele. A női hangú betéteket meghagynám az Állat Kannibáloknak, "a baleset bekövetkezett teljesen" - ez meglehetősen butuskán hangzik, már elnézést. :)

Ha egyetlen dal alapján lehetne véleményt alkotni valakiről, azt mondanám: rokonszenvesen szociális sráccal van dolgunk Surda személyében. Ez a pozitív hozzáállás teszi a szerzeményt a Forróbb a nyárnál dobozba, nem Surda rappelése, bár talán Jolie (mondanom se kelljen: dallamos, szkreccses) alapja is átemelné oda...

10 Jolie & Outline, Hugee - Nyár a városban

Sávonként állítjuk magunkat és hangolunk a megfelelő frekvenciára. Igen, itt van a nyár ismét, ezúttal Hugee hangja hozta vissza. Még, még, még! Kérek belőle. Alig várom, hogy odakint is nyár legyen, ez a dal szól majd, kinézés az ablakon, könyöklés, és előre tudom, hogy aznap sem lehet majd lemosni az arcomról a mosoly képében megjelenő belső nyarat.

Jolie megint jól hangolt arra a dallamos, de nem nyálas zenére, amit kezdek a védjegyének hinni (bár nem szeretnék elhamarkodottan ítélkezni). Csilingel, hullámzik, a dob nyugodtan gurul, és ott az a búgás, amit szeretek a G-funkban (vagy abban, amit annak hiszek).

11 Chilzim - Wo bist Du (Jolie version)

Elő kéne keresnem a mélyből a megmaradt német nyelvtudást... (Ilyenkor szoktam előjönni azzal a pár szóval, hogy ez a "nyelvtudás" akkor mutatkozott meg, amikor a Nagyszínpad környékén cövekeltünk le Danival, másállapotban, a koncertek már lementek, mi már nem voltunk szomjasak, egy srác pedig német tolmácsot igényelt, két német nőnemű jelenléte miatt, ezzel vonta magára a figyelmünket. Annyival járultam hozzá a hadjáratához, hogy: helló, bocs, én csak annyit tudok németül, hogy wunderbare busen, és nem biztos, hogy ezzel célhoz fogsz érni, bár sosem lehet tudni, hajrá, erre ő, hogy neki meg annyi jut eszébe, hogy deine Papieren, Jude, ezt még kevésbé javasoltam, mint az én javaslatom komolyan vételét, mert az is elég gyenge szöveg, de ez meg egyenesen... Poént kár is lenne várni tőlem, nos, itt egy újabb, bár ezúttal kevésbé hosszú, de változatlanul csattanómentes történet...)

Visszatérve a dalhoz: eléggé elkapott. Szerelmi bánathoz tökéletes, lassú, elsötétített szobát igénylő háttérzene (kérdés, hogy átérzed-e, én átéreztem), amit dúdol az ember napközben. "Es ist aus und vorbei...", de sevész, egyedül is kell lenni. Jolie, kalapot emelek a zene miatt.

Üzenem annak a valakinek (nőnemű lesz, előre látom, mert megrögzött hetero vagyok :D), aki némi fészkelődés után majd belakja a szívemet és kényelmesen elhelyezkedik: még nem tudom, hogy wo bist Du, de nem is kérdem. Amikor eljön az ideje, majd leszel. Számíts arra, hogy tisztellek, becsüllek majd, megpróbállak minél kevésbé félreérteni, remélem, tanultam az eddigi lányleckékből, és készülj fel rá, hogy úgy szeretek, mint egy gyerek.

12 Jolie & G-ZA MC, Slackman - Ez a környék, ahol te is élsz

Mosolyogtató felvezetés, ebben a Jolie srácban van önirónia a lokálpatrióta attitűd mellett. :)

Jolie, hogyan tudsz ennyire jól egyensúlyozni a dallamosság és az utcai hangulat mezsgyéjén? :) Majdnem soul-R&B zeneként kezdődik, és belevág a szkreccs és az ütem és összeáll az egész.

Slackman: refrén. Strófát is kaphatott volna. G-ZA MC-nek először neki akartam menni, eképpen: mondd, milyen érzés Majka-utánzónak lenni? De rájöttem, hogy az ember nem választhatja meg a hangját. Jelentem: innentől tovább is léptem ezen az első benyomáson.

13 Jamez Bund - Summertime freestyle instrumental

Mélypont, mélypont, mélypont. Monoton a zene és sekély, bárgyún elnyújtott az énekbe hajlás.

14 Jolie & Noryka - Még bennem él (eredeti változat)

Idézek. :) "Visszafogott dob a cinek, a halk basszusgitár és az ugyancsak lazulós billentyűk mellett. Kellemes hangulatot teremt az egyveleg. Gyengéd, jazzes érzésű R&B - bár lehet, hogy csak én hallom bele mindenbe a jazzt? :)

Jolie néhány strófában tárja elénk egy kapcsolat szakaszait. Megismerkedés - egymás kerülgetése - egymásba szeretés - boldogság - csalódás. Elsőre úgy tűnt, hogy Jolie nem artikulál rendesen, hanem hadar, illetve nem is, inkább azt mondanám, néha elharapja a szavak végét. Aztán ez az érzés egyre kevésbé volt lényeges, mert kezdett uralma alá hajtani a nóta.

Noryka a refrénben engedi ki a hangját. Ölelnivaló a hangja. Elkezdtek mocorogni bennem a hormonok. Olyan érzés, mint amikor a karjaim közé bújik az életemben lakó tündér, és csók és ölelés közben bizseregni kezd a hátam. Nem félreérteni: nem a szexre célzok, hanem az egymásba feledkezésre. Amiből akár szex is lehet, de nem az a lényeg.

Még bennem él: utalás arra, hogy semmi sem múlik el nyom nélkül, az összes korábbi kapcsolatunkkal és csalódásunkkal együtt vagyunk azok, akik. Bennünk él mindenki, aki velünk volt és lehetett volna, de nem lett."

15 Goran MC & MC Gőz - We don't give a f**k

A csilingelés miatt dallamra számítanál, de ne tedd. Ez itt smirglis, gépies zene, olyan, amilyet Gőz nyers szövege igényel. Nem törődik azzal, hogy kinek tetszik. :)

Meg kéne tanulnom olaszul is, de legalább továbbjutni annál a csóró szókészletnél, amit a ti amo, a birra és a... mi is alkot? A harmadik olasz szót elfelejtettem... :)

16 Jolie & Outline, Hugee - Nyár a városban (Marcus May remix)

Marcus eléggé átrendezte a dalt, a muzsika kevésbé napsugaras, mint az eredeti változat, de ezt megfelelően kompenzálja azzal, hogy nyers, a dob például jobban odakap. A harmadik fajtát halljuk a refrénből, ezúttal Jolie három szava alatt mondja Hugee, hogy jee-jee.

17 Marcus May - Pénzen az agyam freestyle beat

Materiális javak és az emberiség fele (legalábbis az egyik a nők közül), mint téma. Újabb testes ütem, jól idetett szkreccs, mellettük billentyűk is belépnek.

Egyszer elvinném bemutatni egymásnak Angelina Jolie-t és Jolie-t, intenék az egyikük felé: - Angelina. Másik felé: - Jolie. :)

18 Jolie & Lil Dawg, Lucie - Miért csináljuk ezt? (demo)

Visszaváltunk arra a kellemes dallamosságra, amivel Jolie olyan jól megfőzött (ha nő lennék, azt mondanám, megfűzött). LD hangjánál egy fokkal feljebb tekertem volna a hangerőt, de ez már tényleg csak szőrszálhasogatás, egyébként rendben van.

Ha Lucie az a visszafogott(ra kevert) női hang a refrénben, akkor... pacsi neki is. :)

19 Marcus May - Néha úgy bánt

Marcus, ez engem is bánt. Lehet, hogy még nem értem meg a stílusod befogadására, de próbálkozom majd. Az ütem a nyolcvanas éveket idézi (és az ezredforduló utáni, rosszul összeeszkábált zenével operáló magyar undergroundot), nem lenne baj, ha tudnád úgy kezelni a mikrofont, mint a Run-DMC.

20 - Elmúlt outro (közr. Hugee)

Kár, hogy vége... A gitár és az ütem és minden rendben, csak... Hugee hangja néhol (az átvezetéseknél) közelít ahhoz a határhoz, amibe már hajlandó lennék belekötni, de minek rontanám el a búcsúzást a lemeztől?

***

Forróbb a nyárnál: Nyár a városban intro, Újra dalol az ucca, Még bennem él (Goldnigga inside remix), Az élet, amit élünk (Sequence version), Még bennem él, Nyár a városban (Imi.LN remix), Ha nincs más (Jolie G style remix), Nyár a városban, Wo bist Du, Ez a környék, ahol élsz, Nyár a városban (Marcus May rmx), Pénzen az agyam (freestyle beat), Miért csináljuk ezt? (demo), Elmúlt outro

Langyos: Buda & Pest (L.A. remix 2), One team one love (Jolie West$ide remix), Mi kell a nőnek? (Jolie '70s remix), We don't give a f**k,

Markáns, szürke tél: Summertime freestyle instrumental, Néha úgy bánt

Nos, köszönet Jolie-nak, hogy a januárban is eszünkbe juttatja, milyen is a nyár a városban... Néhány apróbb bukkanótól eltekintve sima az út a nyár felé, hajrá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése