2010. március 14., vasárnap

Almaillat és hideg a gerincen. Cider, Ringu, Rasen

Stowford Press Medium Dry Cider

Átlátszó üvegben kínálja magát, őszinte. A mélyére láthatsz. (Nézz a szemembe és észreveszed, hogy belül is mosolygok.) Vidámságra késztet az almaillat.

Ismét érzem, hogy van különbség a ciderek között. Szükségem van erre a savanyú-keserű, érdekes ízre, ami a cider. Ez itt kevésbé ropog, lágyabb. A felénél mintha kevéske édes íz tűnne fel?

Az illat: mintha kertben ülnénk, padon, mások pokrócon, s gitározna az egyik fontos. Kora délután. Harsog a fogam alatt az alma. És a savanyúság csak emlék. Rég volt az ősz. :)



Ringu 0 - A születés (Ringu 0: Bâsudei)

Hogyan születik a bosszú? Ez itt lassan. Csendben. Lopakodva. Mintha milliméterről milliméterre,

fo
ko
za
to
san

tolnánk bele a hideg kést valaki húsába.

A ciderrel ellentétben a film nem savanyú, inkább lírai módon visszafogott. A kút mélye nem őszintén átlátszó, hanem áthatolhatatlanul setét.

Mivel horror, a kék ölelésbe burkoltam magam. Sosem lehet tudni. Huhh, rég nem ijedtem meg ilyen módon a gyermekek zsivajától. Mi lesz még itt?

Az iskolai beszélgetés során mintha szép szavakba burkolva próbálnák meg takargatni az igazságot. Ez az ember itt az asztal túloldalán... a remegés határán áll.

A színházi próba alatt, a jelenéskor fellépő zúgás-csikorgás majdnem olyan gonosz hang, mintha ezer ördög körme alatt húznának ide-oda egy focipályányi méretű iskolai táblát, s közben kéjesen mosolyognának a Belzebub-fattyak. Illetve olyan, mintha felvételről szólna, s az ördög ülne a keverőpultnál.

Körbeér a kör(beér a kör). Nem akkezdet, csak állomás a kínok útján. Egy ideig nem szeretnék kutat látni. Benzinkutat sem.

A kút tiszta, lehatárolt viszonyokat teremt, illetve mocskos vízzel körbeírt bezártságot. Nem amiatt cirógatja hideg a gerincemet, mert annyira drámai módú lenne a tálalás. Csak beleéreztem, milyen lenne.

És most kell egy romkom.


A spirál (Rasen)

Alternatív folytatás (továbbgondolás) az első Ringu-filmhez?

Másfajta megközelítés. Mély kezdés: szikének köszön a bőr.

Érdekes: itt egy újfajta karakter. Orvos, aki nem hisz a természetfelettiségben. Két kézzel tolja a Ringu-univerzumot a racionalitás felé. Tolná. Közben Istent játszik, de ezt a szálat inkább hagyjuk.

Azt a mindenit! Miért rezzenek össze attól, ami amúgy is várható (és szinte kiszámítható)? Nem tudom, hogyan reagálnám le, ha kimászna a TV-ből egy nyomasztó mozgású, alultáplált és fiatal lányka, akiben bennszakadtak a szavak. És aki meztelen. Meztelen? Nem garantálom, hogy össze tudnék hozni egy merevedést. Lebénulnék a J-horror jellemző archetípusától.

Huhh. Lehet, hogy csak a masszív, lengyel sör tekerte fejlebb az érzelmi amplitúdó szabályzóját, de ez hat.

Meglepőnek tartom, hogy új férfi mellett ébred az, aki nemrég vesztette el a szerelmét. Lehet, hogy az érzelmi sokk okán. És eléggé összezavaró lehet, ha valaki érintés útján képes érezni a másik kínját. Vadóc (X-Men) merül fel párhuzamként, de ő más. Az optikai átvitel is elég furán hangzik, de úgy látszik, ennek a világnak ilyenek a törvényei.

Ohh, #@^Đđߣ. Leesett, miért spirál. Fanyar vicc, hogy éppen az orvos, a technológia miatt lesz még inkább misztikus vagy természetfeletti ez az egész. A bosszú ezek szerint fanyar vicc.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése