2009. október 31., szombat

ArtosCsaba + GeriSkillz - Beat Support (2005)

(2005.10.03-án írtam.)

Ezúttal ArtosCsé és a Bungalow bandából önállósodott GeriSkillz zenéire szövegel a magyar underground. Geri már a 2004-es nyári Raplife-ban is emlegette, hogy "ArtosCsabival gondoltuk, hogy együtt dolgozunk a jövőben. Nagyon egyező a stílusunk és barátilag is nagyon rendben vagyunk." És most itt a Beat Support - ez az együttműködés és egyben a Saláta Magazinról letölthető lemez elnevezése is.

01 Intro

Hangkollázs. Billentyűk és az ütem is komolykodó hangulatban, "a samplerfutár megérkezett" - ArtosCs korábban is mondta, hogy őt a sampleres hip-hop dolog hozza igazából lázba.

02 Chump'yanz - Tömegvonzás

Gy.k.: a Chump'yanz a Raplife harmadik száma (és GRO) szerint "az ország első multiregionális projektje, a Bloose Broavaz" része, de ne kelljen már elmagyaráznom, kik is ők... :) Tibbah, Majestic, Rizkay, TM és a többiek.

Tehát tömeg, ami egy ideje vonzó zenét-szöveget termel. Itt fúvós, az ütem által valamivel vagányabbra fazonírozott zenére szövegelnek. Magyangolul és jól, mint Deego. Rizkay szájdobolhatna is, azt hiszem. :) De így is bólogatok, lelkesen. Érdekes, XXL-es...

03 Qka MC & GeriSkillz - Kukába vele

Ki ne ismerné az Animal Cannibals duóját? Qka, ha esetleg olvasod ezt, üzenném, hogy válaszoltam a felvetéseidre. :)

Geri és Qka. Kellemes jazzes felvezetés, majd - mivel nem ciki azt írni, hogy 10 másodperc, ezért le is írom, tehát - 10 másodperc után A.C.-szerű könnyedséggel intézett ütem, meg persze zongora és taps. (Tőlem is.)

És hogy mi kerüljön a kukába? Az a csaj, aki szerint a hip-hop hülyeség. (Jé, történelmi pillanat: egy Kannibál kiejti a száján, hogy szar.) Minden, ami ósdi. Vonatkoztathatom ezt általánosságban a megkérdőjeleződött értékekre? Inkább nem teszem, hagyjuk az elmélyülést. Élvezzük a zenét.

Geri, ez nem "hétköznapi darab". :)

04 Akkezdet Phiai & Bobakrome - BBetmen

A Wacuumairs szövegfacsaró duója ("Said a rímesztét'... azért ne túlozz...") és az ODB-szintű bohóc, Bobakrome. Lássuk, mire mennek.

Stílusváltás, a gabalyodottabb rímekhez gépiesebb alap szolgál (itt-ott megbújik némi fúvós betét is). Ezeket a rímeket nem lehet leírni, utánozni, hallgasd meg... "Már be sem állsz, ha a besamel rontja a hasad el..." B-O-B-A rímeit pedig követni sem lehet, annyira más az elképzelése a rímképlet szóról, mint egy "normális" rappernek. :)
Szerintem Akkezdet-ütemeken jobban kijönnek ezek a szövegek...

05 TM - Hol a határ?

TM-et a Fürkésző Elemekből való kiválást követően a Testament Records alapítójaként és a Bloose Broavaz részeként emlegethetjük (a Testamentről lásd még: interjú a Saláta Magazinban).

Igen, ő az a reszelős hangú rapper. Kilép az ajtón és elégedetlen azzal, amit lát. Szétesett, alkoholista, végletes, megoldások és feloldozás nélküli, bűnös világ ez. Erre rímel a zene is: érdes, komor, "nem a házibuli csúcspontja"...

06 FankaDeli - Az én mozim

A kecsói lurkó. :) Most éppen nem a szokásos Fanka-jazzel érkezik, hanem a morcosabb, kritikusabb oldalát mutatja felénk (a refrén alatti sötét hegedű sem cáfolja ezt).

A mozit és az életet, bővítve a kört pedig a tettetést és az őszinteséget, a birka-létet és a tudatosságot veti össze... "Túl sok tini halott, mert nem hallott a világról, / amíg nézte a tévét, elkerülte a lexikális tudás, / csupán az ösztönre számíthat, az pedig szopás utcanyelven szólva..."

07 Hősök & Különvélemény - Hiszem, hogy...

A Hősökkel kapcsolatban irány Brash és Joeker remixlemeze, a Különvéleményről korlátozottak az ismereteim (újabb bizonyíték: műveletlen kezdő vagyok a magyar underground terén). A borítón a részleteknél annyi szerepel, hogy Phyramid Records. Hmm.

A Beat Support itt is bevetette a hegedűt, a Hősökhöz illő ütemet pakolt rá, emellett Brash & Joeker zongorafixáltságát is kielégítik. Miben hisznek a Hősök és a KülönVé? Magukban (miközben zsákutcás a világ). Abban, hogy előre, előre, csakis előre, akármi is a helyzet.

08 Landi & Siska - Csak egy áldozat

A Dope Beatz és a Night Child egy-egy tagja együtt.

A cin zavaróan bizonytalanul hangzik az elején, de aztán szerencsére eltakarja az ütem és a húrok, a zene is egészen rendben. Nem tizenkét, hanem két dühös (elégedetlen) ember beszél, de ennyi is elég. Landi ismét mikrofont ragad, hogy ne feszítse szét az áruló barátok miatti stressz és Siska is csalódott a világban, mert rombadőlt az élet addig biztosnak hitt alapja. Jól fogalmaznak, és nem rajtuk múlik (hanem a zenén), hogy közepes lett a nóta, nem jeles.

09 Bankos - Nincs kiút (remix)

Ássa el magát az a valamirevaló underground hip-hop rajongó, aki még nem hallgatta meg a Rapmotelt (kiváló AIU / Kriminal Beats-produktum).

Úgy tűnik, a Beat Supportnak sikerült Bankosra szabni a zenét amellett, hogy nem olyan, mintha AIU-utánzat lenne. Ügyes. Adott a játékos, csibészes, jazzes-filmzenés érzet, hangulatteremtő képesség. Bankos beszámol. 1, 2, 3, Faktor-ütemekre szórakozik a Laborban, szól: igyekezz élni, keress támaszokat...

10 Minimal Project - Vannak percek (remix)

Újabb DBE-arcok, a dal eredeti változata megjelent a Kvíz lemezen.

Meg-megtorpanással indított, kellemesen dallamos muzsikára nem minimalizálják a szöveget az MP tagjai, hanem faltól falig kitöltik a rendelkezésre álló helyet - ha azt mondom, gazdaságosan, talán azt hiheted, Tesco-módon gazdaságosan, de nem... Elengedik a mikrofonmániájukat. Vannak percek, amikor küzdés kell, mert szarabbnál szarabbak a kedvek, mert kevés a játszótárs, mert a szerelem csak görögtűz, mert beszólnak az amatőrök, mert a szél dögszagot áraszt...

11 MC Gőz - Aranyérem

Korábban a Hátshow Sorból, újabban a Night Childból ismert arc, ügyes freestyle-versenyző...

Ez itt újabb billentyűs alapú zene, a közepesebb fajtából. Gőznek is volt aranylemeze, de elvették, mert nem volt elég a vizelete. Hemzseg a szövegben a dopping, mint egy NDK-s úszónőben... (Pont mostanság éledt újra a vizeletes, olimpiai botrány.)

12 Siska - Halott finuccsi (remix)

Korábban a Feenoochiz duóból, újabban szólóban, a Night Childból ismerhető arc. A borító szerint eredeti változat: Temetetlen múlt / Siskamánia.

Mihez is párosítanám ezt a (gitáros, visszafogottan fúvós) zenét? Talán egy Tarantino-filmhez. Kezdem azt gondolni, hogy Siska mindig mérgesen lép a mikrofonhoz. Nem baj, legalább levezeti a feszültséget. Beolvas. Keményen. A refrénben Gőzt, ArtosCsét, Fankát ismertem fel.

13 GeriSkillz - Jazz, ami helyre tesz

És itt a BS egyik fele.

Ez nem olyan jazz, ami elsőre eszembe jutna (BVSC vagy Diana Krall vagy Wooten vagy Jamie Cullum), de mint tudjuk: nem biztos, hogy jót tesz nekem, ha kiszolgálják az ízlésemet. Ez itt gitárból kicsalt muzsika, reája középtempós ütem. Rendben van.

"Egy örök MC-nek az alázat kulcsszó" - hmm, ritkán hallani ilyesmit. Igaz, hogy "platina hosszú idő után sem lesz" ez, de ez nem is az a hozzáállás, nem az a célkitűzés...

14 Raptorz & Suppah - Angolosan kérem (remix)

A dal eredeti változata megjelent a Második harapás lemezen. Ryzo nyilatkozta (Raplife 2004/8.), hogy a Raptorz nem tartozik sehova, csak zenélnek, szövegelnek és ennyi. Suppah Night Child- és HSfam-tag.

Anglicizmussal osztják az öncélúan magyangolul beszélőket, lazán összerakott ütemre, elhallgató és újra feléledő dallammal. Fantáziadúsnak hat a változatosság.

15 Artoscsaba & GeriSkillz - Sok mindent tudsz

Ismét is leporolták a zongorát és középtempósra állították be az ütemet. Sok mindent tudnak, illetve megéltek, erről szövegelnek. Nyitottságról, tapasztalatokról. Arról, amit kipróbálnak és működik: "nem építek olyan utat, amin nem megyek végig..."

***

Aranyérem: Tömegvonzás, Kukába vele, Hol a határ?, Az én mozim, Nincs kiút (remix), Vannak percek (remix), Halott finuccsi (remix), Jazz, ami helyre tesz, Angolosan kérem (remix), Sok mindent tudsz

Sok mindent tud, de mégsem tud mindent: Intro, BBetmen, Hiszem, hogy..., Csak egy áldozat, Aranyérem

Kukába vele: ---

Ezeket az ütemeket nem kell megtámogatni, megállnak a saját lábukon is. Esmént jöhetnék azzal, hogy sokszínű, de mégis egységes lett ez is. Sikerült a szereplőkhöz igazítani a muzsikát anélkül, hogy túlságosan szerteágazó lenne az anyag. És nem mindegyik járat vezet kincshez, de mindegyiken érdemes elindulni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése