2009. október 31., szombat

Fankadeli - Sokminden van még a fejemben (2002)


(2005.09.29-én írtam.)

Utolsó nekifutás, bemelegítés. A kecsói lurkó 2002-es próbálkozása, mielőtt egy évvel később elénk tárná a (számomra) nagy dobást jelentő Minden kincsem nagylemezt. (Szerinte a 2004-es bootleg-lemez, a Viszem a balhét az igazi minőség kezdete.)

01. Intro
[Szöveg: FankaDeli - Zene: FankaDeli]

"Make a clap to this..." és csilingelés. Dörmögés a basszusból. Indul. A DaFanCah Gang és a szokásos Fanka-jazz itt van újra. Mmmmmmm... A szöveg egy része átkerült a Minden kincsem nyitódalába is. Utána Fanka beül és indítja a járművet. Irány az éjszaka. :)

02. A legtutibb cumó (közr. Erik Sumo)
[Szöveg: FankaDeli - Zene: Erik Sumo]

A megboldogult Sinkovits Imre felvezetése (és zárása). Fanka. Na meg Erik Sumo. Na meg a basszus. Na meg a ritmus. Minden és mindenki a helyén. A dob nyersebb lett, a zene feszesebb, mint a többi Fanka-jazz, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne kiváló. :) A fúvósok belépése tovább finomít. És úgy mély a basszusgitár, ahogyan azt kell.

Magába bolondít a dal és a felsőfokú szinteket emlegető szöveg. Fanka nem bánt senkit, de tudja és tudatja, hol a helye.

03. Sokminden van még a fejemben...
[Szöveg: FankaDeli - Zene: FankaDeli]

Egy évvel később visszatért a dal, lásd itt. A zene könnyedebbé módosul, leghátul búgás szól végig, a dobok, billentyűk mögött.

Az események, a hip-hoppal való megfertőződés elsorolása, a jövőre vonatkozó program rövid ismertetése: "sok minden van még a fejemben / és sok mindent elfelejtettem, / de egy, haver, soha nem változik: / a hip-hop megszállt engem és nem távozik..."

04. 1 híjjján XX
[Szöveg: FankaDeli - Zene: FankaDeli]

Játékos gitár szól bal, majd jobb oldalon, g-funkból vett búgással hátul. És szkreccs és határozott dob. És persze FankaFeri - persze, mindig ugyanarról beszél :D -, az életet emlegeti. A gondokat és megoldásokat (írj! fejezd ki, ami benned van!).

Fanka, komolyan mondod, hogy 2002-ben voltál 19, tehát két évvel fiatalabb vagy, mint én? :)

05. HipHop szól az agyadban (remix)
[Szöveg: FankaDeli - Zene: Nimitz]

Az eredeti változat megjelent az Egyenesen az éjszakából lemezen, 2001-ben.

Jamiroquai-szerű acid jazzes, táncos, felpörgetett (és felpörgető) alap. Az éjszaka a helyszín, a háttérben hip-hop szól Fanka fejében, "hip-hop szól az agyadban, / igen, az adalék bent az arcban, / hangosabban, ne halkan, / mert hip-hop szól az agyadban..." És persze odamondás, célpont: Moha, Zolee... Jól sejted, nincs megállás. Buli van és nőzés. :)

06. Ez a furcsa érzés (Groove Armada mix)
[Szöveg: FankaDeli - Zene: FankaDeli's Groove Armada bootleg]

Ez itt A Filozofálós Dal. Nem sejtettem volna, hogy ez a lassú, borongós (zongora- és gitáralapú) dallam a Groove Armadától származik. A szöveg tökéletesen megfelel a magamfajta önmarcangoló bolondoknak... "Hiába szeretsz és hiába léped / mindig azt, amire van logikus érved, / hiszen igazi diplomát nem ad, csak az élet..."

07. Csak egy perc az élet
[Szöveg: FankaDeli - Zene FankaDeli]

Ha lehetséges ez, még jobban lassítunk. Lassít a dob. A billentyűknél ülő srác is. Bakeliten serceg a tű, Fanka a barátok között ül a Wan2-ban és beszél és beszél és beszél. :) Körülölel a zene... "Túl rövid az élet és néha attól félek, / hogy elszalad előttem és hiába kérek / csak még egy percet a világtól / mert talán nem láttam a szépet a hibáktól..."

***

A legtutibb cumó: Intro, A legtutibb cumó, 1 híján XX, Ez a furcsa érzés, Csak egy perc az élet

Csak még egy percet kellett volna dolgozni rajta és a legtutibb cumó lehetne: Sokminden van még a fejemben, Hiphop szól az agyadban

XX híján 1: ---

Kincs, a Minden kincsem előfutára. Mmmm... Ha nagylemeznyi anyagot tartalmazna, nemcsak előfutár lenne.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése