2009. október 31., szombat

FankaDeli & Tower X - A lényeg (2000)


(2005.09.26-án írtam.)

Az első hangzóanyag, ami kikerült Fankadeli kezei közül. A Google-lel keresgélve akadtam rá egy ősrégi Fanka-honlapra, onnan származik az ismertető, mely szerint...

"Történetünk 1998-ben kezdődött, amikor egy Kőházy Ferenc nevű ifjú MC felvette a FankaDeli nevet és még ez év nyarán elkészítette élete első hip-hop lemezét. A zenei alapokért egy fiatal, tehetséges kecskeméti zenész, Maxim - TowerX - Kuznyecov, a szövegekért pedig - természetesen - FankaDeli felelt. A FankaDeli feat. TowerX formáció A lényeg című albuma 2 hónap alatt készült el és 12 tracket tartalmazott. Ezek közül is 4 remixet, melyek egyike közönségszavazatok alapján elnyerte a Contest Party első díját Budapesten, míg egy másik remix az ország számos diszkójában jó párszor lejátszásra került. A formáció a lemez kapcsán meghívást nyert a Pepsi Sziget fesztiválra, melynek akkor - sajnos - nem tudott eleget tenni."

Hmm, tehát 1998 és nyár. Ehhez képest a borítón 2000 szerepel, de ezt Fanka majd helyesbíti, ha akarja. A lényeg, hogy korai (sőt, az első) próbálkozásról van szó, tehát érdemes Qka MC tanácsát megfogadva 2005-höz képest áthangolni a fülünket 5 (vagy 7) évvel korábbra.

01 Ugyanaz a F.E.R.I.
Szöveg: FankaDeli - Zene: TowerX

Már a legelső dal is a ma ismert Fanka-jazz (dallamos muzsika, fúvósok, basszusgitár, egyebek). Feri az, ami változott az évek alatt, fejlettebb a szövegtechnikája, magabiztosabb lett, változtak a témái - jöhetnének a közhelyek, hogy megtalálta a saját hangját, stb., de úgyis érted, mit szeretnék kifejezni.

Feri ugyanaz maradt, mint aki a rappelés, lemezkészítés előtt volt, de mások szemében nem ez a megítélése. És persze már ekkor is tele volt a világ keresztbetenni akarókkal, akiktől a barátok szeretete tud megvédeni.

02 Egy vad a vadonból
Szöveg: FankaDeli - Zene: TowerX

Keverés által bolondított gitár, aranyos szkreccs, nyugodt ütem, Feri pedig ugyanannyira bohém és útkereső (forog a világ és vele Fanka feje is), mint a zene. Reméli, hogy megértjük. Én igyekszem. :)

"Egy vad a vadonból, aki mindig más / egy megálló, ahol nincs megállás / egy hangtalan mondat, egy üres szó / csak keresem azt, ami nekem való..."

03 Heeey meeen!
Szöveg: FankaDeli - Zene: TowerX

Szintin pötyögünk, rádióknak behangolt ütemmel és hangzással. Ehhez képest a mondanivaló nem annyira kipolírozott, rádióbarát: "kimutassaja foga fehérit" ez a Feri. Üzenget Mohának, szemére veti a stílusváltást (szerinte Saulus-Paulus szintű a fordulat).

A szövegeken itt is azt érzem, mint a lemez elején: mennyit fejlődött ez a srác... Nem is attól lesz ez a benyomásom, amit mond, hanem ahogyan mondja. Logikus, hogy elsőlemezes MC-ként kimutatja az önbizalmát, az más kérdés, hogy később ért el olyan szintre, ami joggal töltötte el magabiztossággal. Már ekkor sem botlik el a rímek és sorok között, de később kiforrottabban szólal meg... Tapasztalatot kellett szereznie, hogy később érettebb rímekkel (vagy rímek nélkül) dolgozhasson. Ezt figyelembe kéne vennünk az anyag értékelésekor.

04 ZenebulicsaYOk
Szöveg: FankaDeli - Zene: TowerX

Nem keményen, csak a korábbiaknál nyersebben hangzó ütem, mögötte bulis dallam, amilyenre már a cím alapján is számítani lehet. Bulizós dal, és biztosan ösztönözne is, ha a célcsoportba tartoznék.

"Zene - buli - csajok, ez, ami kell / ez az én utam, más nem érdekel..."

05 Fekete felhők
Szöveg: FankaDeli - Zene: TowerX

Ez itt nem a szokásos Fanka-jazz, de nem rosszabb annál. Dob-cin-gitár alapú nóta, szkreccses betétekkel.

Lamantini a legnagyobb gengszter, a haverokkal mindenkit leverünk, lenyúljuk a csajokat... Később ennél mélyebb (és borongósabb) témákat is felsorakoztatott Fanka, ahogyan elmúlt az az életkori szakasz, amire egyesek azt mondják: juventus ventus, én meg azt mondom, fiatal, miért is beszélne másról, mint buliról, csajokról?

Fanka erre az időszakra mondhatta 2005-ben, hogy "Az élet lovát, azt hittem, betöröm, hisz' ki, ha én nem, mára már azt is kétlem, hogy egyáltalán meglelem az istállót..."

06 A lényeg
Szöveg: FankaDeli - Zene: TowerX

Fanka hangja tompára keverve, a gépies zene is - ezért tűnik ki belőle a fúvósok megszólalása itt-ott. A mondanivaló nem tompult, Fanka ismét megmondja. A refrén alatt vesz vissza és szólal meg diplomatikusabb stílusban: "Ez, ami a lényeg, tudod, a lényeg / ha te hagysz engem, én hagylak élni téged..."

07 Aki élni tud
Szöveg: FankaDeli - Zene: TowerX

Jazzes tétel (zongora - basszusgitár - dob és cin), összeszedettebb kompozíció - vagy csak azért tetszik, mert jazzes? Mindegy. Az esetleges lágyságot ellenpontozza a feszes ütem, így kell ezt...

Hallgatom, mit mond a Fankadeli-jazz, és ismét fejlődést vélek kihallani Fanka akkori és mostani szövegstílusából. A téma nem meglepő, Feri a meséket veti össze az élettel...

"Nekem nem az ördög, nem az isten / magamban hiszek, meg az életben / az légy mindig, aki igazán vagy / aki élni tud, az az igazán nagy..."

08 Elmúlik minden
Szöveg: FankaDeli - Zene: TowerX

Mmmm... Jazzes zsongás megint, belassult dobbal és szkreccs. Borongósabb témákat emlegettem, tessék: elmúlik minden, süllyedünk, ezt úgy lehet kibírni, ha az ember felszínes marad.

A refrén hangsúlya először irritált, aztán megszoktam...

Ráadásdalok
09 FankaDeli DnB mix
Szöveg: FankaDeli - Zene: TowerX

Igen, a cím jól írja le a dalt, dnb-ütemeket pakoltak a Fanka-szövegekre és -dallamokra. Jobbára ártalmatlan.

10 FankaDeli Club mix
Szöveg: FankaDeli - Zene: TowerX

Ha meghallom vagy meglátom valahol, hogy club mix, nem hat rám. Most sem. Nem tudok hozzászólni.

11 FankaDeli itt van
Szöveg: FankaDeli - Zene: DJ Yano's bootleg

Elő kéne vennem a komolyzenei műveltségemet (ha lenne nekem olyan), de inkább megkérdezem az felmenőimet. A klasszikusok beépítése a hip-hopba nem elvetélt ötlet, még ha nem is mindig világbajnok a megvalósítás. Itt a nem középszerű koncepciót közepes szintű megvalósítás követte.

12 FankaDeli meglepi
Szöveg: FankaDeli - Zene: TowerX

Feri elrontja, de újrakezdi. És újra és újra és újra. :) Örülök, hogy nem unt bele az egészbe a legelső lemezfelvételek során.

***

Egyre hülyébbek az értékeléshez használt hasonlataim, de vágjunk bele. Coitus, előjátékkal, kellemesen, utána összebújással, ahogyan kell: Ugyanaz a F.E.R.I., Egy vad a vadonból, Fekete felhők, Aki élni tud, Elmúlik minden, FankaDeli meglepi

Coitus interruptus: Heeey meeen!, ZenebulicsaYOk, A lényeg, FankaDeli DnB mix, FankaDeli Club mix, FankaDeli itt van

Ejaculatio praecox: ---

A bulis témák a Fanka-pálya kezdetén nagyobb arányban szerepelnek, mint a későbbi Minden kincsem vagy az IHÖV idején, ez egyenesen következik a zsengébb életkorból - azóta Fanka 5 (vagy 7) évvel idősebb lett, csalódások és sikerek formálták át a személyiségét, a változások pedig a zenében, a szövegekben is lecsapódnak.

A csalódások (például Panama Music) okán Feri biztosan leült és elgondolkodott, milyen is ez az élet, a sikerek (a Night Child-közösség összerántása, a Saláta rádióműsor és magazin) a befektetett munkával együtt is önbizalmat adhattak és talán nem feledtették el a korábbi gondokat, de gyógyírt nyújtottak a sebekre.

Gondok elfelejtése: nem az a megoldás, hanem a feldolgozásuk, mivel a múlttal (jó és rossz élményekkel) együtt vagyunk azok, akik. Fanka is az összes lemezével együtt Fanka. A lényeg debütáló lemez, ezért érthető az útkeresésként értékelhető sokszínűség a zene terén és a kezdő MC néhol kiforratlannak ható szövege.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése