2010. február 23., kedd

Bólogat, potméter, szerves. Live Act Folk

Live Act Folk. Vasárnap, a Gödörben. Ingyen.

Egy nő népdalokat énekel, áll mellette egy gitáros, egy basszusgitáros és egy szájdobos srác (aki egyszer a dobok mögé is beült).

Bólogattam, nevettem, egy pillanatra meghatódás. Taps. Hanyattesés nélkül, persze. De igen, jó volt.

Kérdés, milyen irány felé tud fejlődni ez a dalforma vagy -szerkezet, hogyan lehet játszani a hangszeres betétek, az ének és a szájdob közti arányokkal.
Ha nem "technikai eszközök" alkalmazásáról, hanem stílusokról beszélnénk, az is elég izgalmas lenne, de a népzene / jazz / hiphop potmétereinek tekergetésébe pillanatnyilag nem mennék bele, de máskor igen.

Ez a zene egy olyan falunapon is elférne, ahová valami kozmikus tévedés folytán... Tényleg, játsszunk el a gondolattal, hogy megkergül a falu kultúrszervezője és nem Máriót hívja meg, hanem egy másik harmonikást (igen, a ciripelőset). És a falunépség rájön, hogy jobban jártak.

De vissza a Live Act Folkhoz: ez a zene egy fővárosi kocsma színpadán is megél majd. Populáris, de inkább úgy, ahogyan a Parno Graszt "populáris". Nem Bódi Guszti-módon.

A másik kérdés, hogy megmaradnak-e azoknak, akik (s ez amúgy nem lenne rossz), vagy észreveszi őket egy kereskedelmi rádió és hiphoppal-jazzel felütött Nox válik belőlük. Ha jól sejtem, a Fonó gondozza a lemezes ügyeiket, tehát ha nem is zárnám ki a második eshetőséget, de reménykedhetek, hogy nem ez történik.

Természetesen nem a Nox-emberkékkel van bajom, még csak nem is azzal, hogy különböző muzsikákkal elegyedik párbeszédbe a népzene, vagy bármilyen zene, csak... Inkább a móddal. Rengeteg hallgató számára érvényes és működőképes a Nox, és senkinek sem mondanám, hogy ne hallgassa. Viszont számomra olyan, mintha kilúgozták volna a lényegét. Nem tartozom a célcsoportba.

Ez az egy nő és három srác magától értetődő módon, szervesen az estbe épülve nyomta el a pajzán szövegeket a "Szerelem, szerelem, átkozott gyötrelem" szívet zabáló szavai után. A Noxról el lehetne képzelni, hogy "behajolt a kosárba, kilátszott a..." tartalmú mondat hangozzon el a koncertjükön? El lehetne. Csak minek?

Egy underground celeb mellettem itta a forralt bort. Megesik az ilyesmi a Gödörben. Az egyik haverja magán hordozta azt a valamit, amit eddig jobbára csak a külvárosban, a gyorsbuszon alvó csöveseken éreztem és amit több hetes mosdatlanságból, olcsó borból és nikotinból elegyedő, szinte fűrészelhető emberszagként tudnék megfogalmazni.

Ez volt az egyetlen rossz pont az estben.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése