2010. február 22., hétfő

Minden másképp van. Ringu 1-2


Ringu

MMV. Minden másképp van - mondta Márai. Madagaszkár messze van - mondta néhány zenész.

Az is érvényes horror, amiben egy csepp vér sem csöppen sehová. Tényleg nem. Csak a kút fala által leszakasztott körmök helyén látszik némi beszáradt vér. (A kút és az inga - énekelték a pécsi punkok.)

Ez még azelőtt volt, hogy a marketingesek kitalálták a neten terjedő vírusvideókat. Talán innen az ötlet? :) Sőt, ha jól értelmezem az egyik Wiki-cikket, régi japán szellemtörténet ez itt.

Nem leckét mond fel. Ez maga a lecke. Itt is van emós-prototípusnak tűnő, lassú, de nyomasztó mozgású, alultáplált és fiatal lányka, akiben bennszakadtak a szavak és előfordul egy másik archetípus: a különleges képességekkel bíró nő, akinek nem hisznek. (Lásd még: A szem.)

Az az igazán borzasztó, hogy az elvileg rendben lévő világról, a normalitásról a Távol-Keleten is (egy pillanat alatt, ahogyan Gaimannél a hétköznapi, megszokott valóság csap át fantasybe) kiderülhet, hogy ott van mögötte a másik valóság. Ami rémületből, bosszúból, élve eltemettetésből áll össze. Nem kell ide hasfalszakasztás. A slasher-filmekhez viszonyítva könnyed horror is hathat.

Az amerikai változat közben is szorítottam a karfát, ez is hatott.



Ringu 2 - A félelem

Életben maradt a kútban, 30 évig. Hű.

Ehhez is kattantság kell, bár másfajta, mint a zombifilmekhez. Ez inkább szorongást kelt és zsigerbe harap. Látomásokkal. Ül a padlón, a falnak dőlve, félhúzva a térdét és átkarolva, csak hintázik és nem mer sem felnézni, sem helyet változtatni.

Zombikon edződött szem unalmasnak nézheti. Én pedig kékbe burkoltam magam, hogy ne fázzak. Nem kívül. Pedig odakint a Földön mintha kitavaszodott volna.

Az energiaáramlással kapcsolatos szöveg elsőre olyannak hangzik, mint valamiféle 06-90-es plasztiksámán szövege. Ennyi kevés ahhoz, hogy szembe lehessen szállni azzal a bosszúval (jé, ismét bosszú...), ami harminc évig érlelődött a kút mélyén. 30 év még egy whiskeynek is sok lenne.

Asszem, át kell kattanni másmilyenné ehhez a J-horrorhoz. MMV. Másként folyik itt a vér, mint a Zombielandben. Mintha költőien tenné. Kár, hogy haláleset kell hozzá.

Nem tudom, jó jel-e, de elmosolyodtam azon, milyen hatást tett hozzá a vaku a modellezett fejhez. (Az első 20 másodperc ebben a videóban.)

Már majdnem bedobtam azt a kifejezést, hogy Taigetosz, de utánaolvastam és... Nem egyenlő a tengerbe dobással. MMV.

Nem Kuroszava, de káosz. Az öreg önként megy, a doktor pedig megőrült.

"Yoichi, add nekem a félelmedet! Add át!" Mintha ezt hallanám közben... Pretty eyes, pretty eyes... I will kill everything... Just to take off your pain... Just to take off your pain... Szép?

Nos, nem féltem össze magam, de biztos, hogy egy ideig nem fogok videokazettát venni a kezembe és a műszaki boltok tévés részlegét is messziről elkerülöm.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése