2010. április 25., vasárnap

Die Kreatur muss sterben. Rammstein, 3. rész

Rosenrot (2005)



Benzin
Nem kellenek ide egyszerű(?) tudatmódosítók, csak "gimme fuel, gimme fire, gimme that which I desire..." Újabb beteg figura lép a RS-mikrofonhoz és dumál Till száján keresztül: ez itt szerelmi vallomás egy piromántól. Ha szex lenne, azt mondanám: gyors, odavágós menet. Quickie.
A nótához szerkesztett videoklip annyival bővít, hogy beteg humort hoz a képbe: a zenekar többsége ezúttal megfáradt tűzoltók alakjában tűnik fel, akik megmentik az öngyilkosságra készülő hatodik tagot. Vagy nem.

Mann gegen Mann
Torna a testekkel, ismételten. Más szemszögből, mint az enyém, de ettől még... A szöveghez ugyanolyan képeket sejtenék, mint amilyenek a kapcsolódó klipbe bekerültek: csúszós férfitestek érintkeznek más csúszós férfitestekkel. Olyan zenére, amiről azt gondolnám, hogy simán elmenne ilyen összejövetelek bizonyos hányada alatt, menetelős aláfestésként. Nem homofób vagy homofil, csak felmutat egy sztorit, ahol homoszexuálisok a szereplők.

Rosenrot
Újabb ipari rock-novellát kapunk, a Goethe-féle Heidenröslein (Vadrózsa) alaphelyzetét némileg átgondolva és kibővítve egy Grimm-mese hősével, Rózsapirossal.
A szövegben majdnem kedvenc szavaim (a szerelem, a dráma és a halál) is feltűnnek, sejthető módon. "Tiefe Brunnen muss man graben / wenn man klares Wasser will" - ez akár azt is jelenthetné, hogy aki tudásra, igazságra vágyik, mélyre kell ásnia. Aki dudás akar lenni....
A Rosenrot-videoklip története elválik a szövegtől: flagelláns szerzetesek csoportja érkezik egy faluhoz, majd az egyik pap szerelmi okból gyilkossá lesz és elvész a bosszú által.

Spring
Visszafogott, dallamos, szintis öngyilok-sztori. Drámai helyzet, szinte suttogva tálalva. A refrénnel (ha csontot nem is, de) diót lehetne darabolni, elfér a duruzsolás mellett.

Wo bist Du?
Elektro-zörejtárban megbújó melankólia. Építőkockaként rakódnak egymásra a szavak, sor sor után, és kifordul magából az üzenet. A fiúk is lányok, az áldás is átok, a szépek nem szépek, a meleg kéz jeges. Asszoc.: ősz, Echt és "Wo bist Du jetzt? Sag mir wo Du steckst..."

Stirb nicht vor mir
Olyan, mint amikor reggel arra ébredek, hogy mégsem kap el a másnap és mosolyognom kell. A Texasból szalajtott, de amúgy skót Sharleen Spiteri is elfér a RS-eszköztárban, igen.
Nem egyszerű módon letisz... nem fogom kimondani azt a szót, legyen inkább "Ultrával szigorúan áttörölgetett", tehát nem egyszerűen torzításmentes és felszabadult ez, hanem Rammstein-módra az. Ráspoly a torokban és simán hajló női ének, beteljesületlenség és a L.I.F.A.D. reménye egyszerre.

Zerstören
Gyorsítás, durvulás, headbang-verseny, gyalulás. Szinte látom a leszakadó testrészeket. Quake-hez jól illik.
Nemrég került elém egy kolumbiai RS-hír, ott is előkerült a náci-vád. Visszautalnék a Links 2, 3, 4-re és arra, hogy már 2010-et írunk, de vicces, hogy az újságírók még mindig tudnak ezen pörögni. Pedig anarchisták inkább a baloldalon szoktak feltűnni, nem a jobb félen - ha már arról van szó, hogy Zerstören.

Hilf mir
A XIX. századi német ifjúsági irodalom egyik nevelő célzatú, pirománia-ellenes gyermekverse (Heinrich Hoffmann: Die gar traurige Geschichte mit dem Feuerzeug) kap bizonyos fajta RS-beütést.
Magát a nótát a szokásos és bevált RS-recept határozza meg, tempóváltásokkal, a szinte suttogás és majdnem énekelt refrén, illetve a visszafogott szinti és a reszelős riff közti ugrálásokkal.
"Das Feuer liebt mich / Hilf mir" - ebből ki tudnék bontani olyasfajta jelentést is, hogy a szerelem ugyanúgy felemészt, mint a tűz, de hagyjuk, mert magától is bárki eljuthat a következtetésig.

Te quiero puta!
Flamenco-viccelődés, trombita poénkodik a torzított gitárokkal, pont úgy, ahogyan a német, barkácskészletet nyelt Till a spanyol nyelvvel.
A RS ismét felhasznál érdekes elemeket innen-onnan, s közben nem lesz önmaga izzadságszagú paródiája. Vagy akár tekinthetem önparódiának is, de a jobbik fajtából.

Feuer und wasser
Sokadik alkalom a RS által kedvelt ellentétek-szélsőértékek (setét és fény, víz és tűz) kifejtésére. Ezúttal belassulva, pihenve, de félúton odacsapva, hogy megússzuk a felpuhulás vádját. A "Steh' ich in Flammen / und bin im Wasser verbrannt" szavakhoz ezt tudnám hozzákapcsolni (bár itt más őselemekről van szó): "Nálad a víz, nálam a szél / Elpusztulhat minden, ha mindez összeér / Mégis vízért sír a szél..."
A zene hangulata pedig ez: "Later in the evenin' / As you lie awake in bed / With the echoes of the amplifiers / Ringin' in your head..."

Ein Lied
Nem feltétlenül dal, talán utóhang. Biccentés-köszönet a rajongók felé. Lassan hal el. Csendesebben, mint várnám.

Liebe ist für alle da (2009)



Rammlied
Ha a RS szentély volna, ez a kezdet lenne a mise. Felveszi az Ein Lied zárótételben elejtett fonalat, a rajongóknak küldött üzenést: "Wer wartet mit Besonnenheit / Der wird belohnt zur rechten Zeit / Nun, das Warten hat ein Ende..."
"Führen-folgen, vorwärts" - újabb utalás a katonaságra, illetve akár a koncert dinamizmusára is. "Aus Fleisch und Blut, ein Kollektiv" - tömegviselkedéstan, amit a RS-közönségen modelleznek? :)
Nemcsak a kiindulópont visszafogottsága és az elvárható RS-menetelés szilárdsága feleselget egymásnak, hanem a szavak is konfrontálódnak: "führen-folgen", "wenn die Freude traurig macht", "fressen und gefressen werden".

Ich Tu Dir Weh
Mint lámpa, ha lecsavarom, ne élj, mikor nem akarom. Szadizmus, igen. A test megtöretése a lelket is összezúzza (lásd még: Groteszk). Két RS-kulcsszó újbóli felbukkanása: test, használás.
A lemez második klipje. Szintis finomkodás és rockterpeszben odavágott reszelés, tűz és hideg színek, bevonódásra késztető koncertvideó, uhh. Ha végig tudod nézni Till szemét a klip alatt, megérdemelsz egy sört. (Téged kizárnálak a versenyből, mert 1. téged amúgy is bármikor meghívlak egy korsóra, 2. te nem megijednél, hanem beindulnál ezektől a szemektől.)

Waidmanns Heil
A(z amúgy meghackelhető) Wikipédia szerint a német vadász szó "ai"-val történő írásmódját az NSDAP által tervezett helyesírási reform vezette volna be, de végül megrekedt a kísérlet. Hmm. Közbejöhetett a világháború.
De ez mindegy is, vegyük magát a dalt. Hasonló témafelvetéssel eddig leginkább Hobo BB-nél (Vadászat) és a Malackánál (Köcsög vadászok) találkoztam, azok visszafogottabb leképezések voltak. Ez itt színtiszta RS: férfias, szikár, fémízű. Üldözés, halál, tempó, vér. Pörgés, darabolás.

Haifisch
Sajátos értelmezésem szerint a szinti és a riffelés mellett a költészet is elfér az aprítógépgyárban: egy kezdet fia mindenki (vagy ha nem is, legalább összetartunk).
Lazán kapcs: "Egy kezdet phia mindenki, egy cipőben evezünk / egy zene létezik, de vannak külön stílusok / 1 én is ég, bocs, de nem érdekel, ki mocsok..."
A tengerben feloldódó könnyek és a magányos szenvedés szavain komolyan leültem. Cápák vagyunk mind, közös sírásunkból keletkezett a tenger.
Friss klip. Az előbb feldobott "die Kreatur muss sterben" képet bontja ki részletesebben, temetéssel és szokatlan eseményekkel. A korábbi kisfilmekből átemelt részleteket értékelhetném az idő/öregedés előtti főhajtásként is, de szerintem inkább önreflexióról lehet szó. Arról a valamiről, amit kiveszni látok az évtizedes zenei múlttal rendelkezők tulajdonságai közül. A többség mintha félne attól, hogy sebezhető lesz, ha nem veszi 100%-ig komolyan magát. A RS pedig már öt éve előállt a Keine Lust videójával. Hoppá, még valami: félúton olyan érzésem volt, mintha Félpercbe oltott RS-t hallgatnék. Nagyjából itt. Furcsa, de jó.
Alternatív URL a Haifisch-kliphez: http://goo.gl/ZA0n

B********
Ez? Áramütéssel felhergelt Brujah. Nyers szex, cukormáz nélkül. Vágy, függőség, féktelen ösztön. Bückstabüüüüüüüüüüü.

Frühling In Paris
Amour-érzésem van. Jó ez a rendhagyó mérsékeltség, akusztikus kiruccanás a RS-univerzum elvétve látogatott részébe. Till határozott harcot vív a Piaf-nyelvvel (mint a franciák és a németek Elzász-Lotaringiáért), az ö száját nem ezekhez a szavakhoz találták ki. :)



Wiener Blut
A RS bűvészkalapjának véres a karimája, de Johann Strauss és Josef Fritzl is elfér benne egyszerre.
Ha a B******** Brujah volt, ez határozottan Lasombra. Willkommen in der Dunkelheit. A lélek minden pincénél sötétebb tud lenni. Nem a film a horror, hanem az élet. Nem vagyok önkényes igazságosztó, de ha alkalmam nyílna J.F. testének feldarabolására, ez a zúzás szólna közben.
Kirsch úr jól mondja: ez olyasféle esti mese, amilyet az Amstetteni Rém olvasna fel. Közbe' már csorogna a nyál a szája szélén, azt tippelném.

Pussy
Pornó-vicc, szerepjátszós videóval. :) RS-fricska a szexualitás eszközét fel- és kihasználó klipeknek. Nosztalgikus, mivel én is az Iskoláslányok jelentik (Schulmädchen-report) sorozatból és a Sat1 szombat éjjeli adásából szereztem be a német szókincs egy részét. Ha kikapcsoljátok a családbarát szűrőt, megnézhettek egy részletet itt.
A polgárpukkasztás (vagy liberálispukkasztás?) közben még arra is marad szabad kapacitásuk, hogy visszautaljanak a világháborúra ("Schönes Fräulein, Lust auf mehr? / Blitzkrieg mit dem Fleischgewehr!"), korábbi önmagukra: "Mercedes Benz und Autobahn / alleine in das Ausland fahren / Reise reise...", valamint az Egyesül Államokat is behúzzák a képbe: a "Fahrvergnügen" a német Volkswagen autógyár 1990-es reklámszövege volt egy amerikai kampány során.

Liebe Ist Für Alle Da
Katonásan feszesre szabott zenemű ("gut gebaut"), simán lehetne masírozgatni-bólogatni rá koncerten. Bevonódni, mert LIFAD. Újfent elveszünk a szex-kapcsolat-test-birtoklás sokszögében, de jó nekünk.

Mehr
(Ha el tudnám távolítani a RS zenei világából, a riffek mellől a szintit, még jobban beindulnék, érzem. De az már nem a RS lenne.) Ha úgy veszem, ez is újabb mese egy fösvény, könyöklő, telhetetlen törtetőről, de ha másképp akarom nézni, akár társadalomklinika is lehetne (és a természetet rohamtempóban felfaló emberiség a beteg a klinikán). De hagyjuk, mert nem szeretem megfejteni, "mit akart mondani a költő ebben a versben?" Maradjunk annyiban, hogy a nóta a tempóváltásokkal és a
majdnem-énekléssel :) ugyanúgy beszippant, ahogyan benzint a motor.

Roter Sand
A zárótételnél ezúttal is lenyugszunk. Szimplára szabott ballada, csajozós metál fütyüléssel, gitárral. (Kéne most egy Fütyülős mézes barack, ejnye.) Nagyzenekari hangszerelésért kiált, a ráadásdalok között meg is kapja. "Steckt jetzt tief in meiner Brust..."
Ha születne mellé mozgóképes variáció, vadnyugati és setétbarna és izzadságszagú és borostás képekben tudnám elképzelni. Ezért valószínűleg ipari környezetben játszódó viadalként kerül majd a vászonra, ha valaha is. :)

Führe Mich
Führen-folgen, második nekifutás, ezúttal a lehető legkisebb fókusszal: ez egyszereplős kamaradráma. Vagy a Zwitter párjaként is véleményezhető - nem a tempó miatt (ez a nóta poroszkálósabb), hanem a téma okán. Ott a fiúk is lányok, itt egy testben két lélek lakik, alá- s fölérendelt viszonyban. Tehát megint csak beteg mesét hallunk, ipari metálban megfogalmazva, az inkább borzongásra okot adó, mint kedves suttogás és a dallamos refrén - húzós riffek szokásos eszközeivel.

Donaukinder
Háttér: verespataki ciánszennyezés. 2000-ben, Nagybányánál átszakadt egy szennyvízülepítő medence gátja, emiatt cianidtartalmú szennyvíz került a Lápos folyón keresztül a Szamosba, majd onnan a Tiszába. Filmszemle-fődíjas dokumentumfilm is feldolgozta az eseményeket, Új Eldorádó címmel.
Ahogyan a Tisza feloldódik a Dunában, a mi szemszögünkből tiszai katasztrófaként felfogott esemény RS-nézőpontból nézve az egész Dunát érintő sorscsapás. A Duna gyermekei az odaveszett halak (akkori becslések szerint 1241 tonna).
Gyermekkórust legutóbb a zenedoboznál (Spieluhr) vetett be a RS, amúgy a mértéktartóbb dalok közül van dolgunk eggyel, de érthető: ebben a helyzetben inkább kalaplevevős cipőbámulás, mint harag és zúzás határozza meg a kedélyállapotot.

Halt
Álljatok meg, az első mozdulatra lőnék. Melódia (még a RS értelmezési készletén belül, persze) és félkemény rock, de ismét távol a puhapöcsködés csapdájától.
Duplafenekű szavak... Első elgondolás: a társadalomtól, a tömegtől besokallt őrült szól a néphez, majd előveszi a fegyvert (Jokerre hasonlító karaktert vizionálnék ide, ha videót kéne kanyarítanom a szerzeményhez). Második verzió: a túlnépesedés (tüneti) kezelése, radikális eszközzel.

Roter Sand (Orchestral Version)
Helyére került a hiányzó kirakósdarab. (Fűrész-asszociáció merült fel bennem, de nem illik ide, nem fejtem ki.)

Liese
Ütem-újrafelhasználás, újabb beteg sztori fekszik rá, mint test a búzamezőre.

Mit mondhatnék még? Ezek itt kis történetek. A világról. Illetve egy sötétebb szeletéről. Az erőszaktevők, állatbarátok, emberevők, pedofilok és többiek a valóságban is léteznek, nem a RS találja ki őket. Nem ez a zene beteg, hanem a leképezett világ.


Szórakoztatás. Erős képek. Színpadias megfogalmazás, látvány, de nem túljátszottság. Az egyik lehetséges értelmezés szerint minden dal arra van kihegyezve, hogy ordítani lehessen a koncerteken. Ha elfogadjuk a Quart következtetését, amely szerint a lemezeladásokból már nem lehet megélni, akkor jogos koncepció ez a RS részéről. Egy lemezt letölthetsz, de egy koncertélményt @{Đđ#>^ß, de ki#>^ß@{Đđ nem leszel képes. Legfeljebb a hang- vagy filmfelvételt, de az csak leképezése a valóságnak.

Nem újítják meg a zenei formanyelvet, de asszem, ilyesmi nem is várható el egy alapvetően szórakoztatási célú zenekartól. Megpróbálják azt, ami elérhető a gépezet határain belül. Az elemeket a vasgyári munkás erős marka szorítja egybe, nem lesz széteső az egész. A tartalom nem fekszik be a látvány alá, nem sikkad el.

Költészet. Az is elfér ebben a gyártelepben, ami a RS. (Nem zeneiparra célzok ezzel, hanem ipari zenére.) Nem az a fajta költészet, amit cigarettafüstbe és kopott könyökű öltönybe burkolt ötvenesek tolnak egymás arcába, rózsaszínné-barnává fakult kárpitú karosszékben ülve, jelentős belmagasságú, belvárosi szobákban kávézgatva. Nem is az a fajta, ami visszapattan az aszfaltról és lemezjátszón, mikrofonon, zsírosan puffanó ütemeken keresztül jut el a közönséghez. Viszont így is költészet. Olyan, ami ehhez a zenéhez passzol.

Nem próbálom megfejteni a zenét, csak élvezem. Nem tartozom az ipari metál rajongótáborának tagjai közé (a hiphop felől érkezem), ezért azzal sem próbálkoznék, hogy elhelyezzem a Rammsteint bármilyen zenei családfán. A Depeche Mode, a Laibach és a Skinny Puppy felmerül asszociációkon át, de nem mennék bele ennél mélyebben a dologba.

Lehet, hogy a véleményemnek semmi köze a valósághoz, de remélem, nem tévutas hülyeség minden szó.

Úgy látszik, elég heterogén összetevőkből áll a RS-képem: bizonyos átkötéseken keresztül belefér a költészet, a Metallica, a szerelem, a szóviccek, a lenyelt szerszámosláda, a meghatottság, a német menetelés, a beteg humor, a fülbe suttogás, a sötétség, egy szimfonikus zenekar. 


Jegyzet, hivatkozás

Goethe: Heidenröslein - http://goo.gl/dNn6
Hoffmann: Die gar traurige... - http://goo.gl/IWJe
Szabó Lőrinc: Semmiért egészen - http://goo.gl/ieAP
Waidmann (Wiki) - http://goo.gl/h0DI
Johann Strauss: Wiener Blut - http://goo.gl/Oadr
Rammstein reportedly sing about Fritzl case - http://goo.gl/6gmO
Verespataki ciánszennyezés (NOL) - http://goo.gl/faM2

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése